fbpx
Чугунени помпи

Чугунени помпи

Чугунът е желязо- сплав със съдържание на въглерод (С) от 2,14% до 6.67%. Чугунът бива бял, сив и ковък. Най-голямо влияние върху структурата и свойствата на чугуна оказват химичният състав и скоростта на охлаждане. Някои елементи, като силиций, никел и алуминий, както и бавното охлаждане увеличават графитообразуването, т.е. допринасят за получаването на сив чугун.

Чугуните  се разделят в две групи в зависимост от състоянието на въглерода в тях: бели чугуни и сиви чугуни.

Бял чугун

Съдържа  манган и силиций. Той е много твърд, но крехък. Не е ковък и не може да се заварява.

Сив чугун

Сивите чугуни са с отлични износоустойчиви характеристики. Благодарение на структурата на материала и посредством добавянето на различни легиращи елементи, се подобряват механичните свойства на чугуна. В сравнение с ниско- и средновъглеродната стомана, сивият чугун има по-висока якост, както и отлична устойчивост на деформации. Използва се основно в строителството.

Ковък чугун

Използва се при производство на брави, ключове и т.н. Може да се заварява със специални електроди. По своите механични свойства ковкият чугун заема средно място между чугуна и стоманата.

Приложение:

Механичните свойства на различни марки чугун са определени съгласно БДС1799 – 74.

Приложението на чугунените изделия в строителството е ограничено поради замяната им с изделия на основата на полимери, керамика, фаянс, стъкло и други материали. Някои чугунени изделия се емайлират за постигане на хигиенен ефект.

От чугун се произвеждат: тежести, плочи, капачки, конуси, барабани, конзоли, маховици, ремъчни шайби, тела на лагери, улични решетки и шахти и др.

 

Нашите помпи от чугун

Обадете ни се
българскиEnglish