fbpx

Помпи за кетчуп

Кетчупът е леко сладък, прави се на основата на домат и оцет, най-често се използва като сос върху храни. Агресивен е заради киселинноста си.

Помпи за трансфер и обработка на кетчуп


Кетчупът тръгва от  Китай като рибен сос, подобно на Thai nam pla (น้ำปลา) или Vietnamese nuoc mam (ước mắm). През дългия си път, той променя много от съставките си, когато стига в Индонезия, той е известен като kecap -термина идва от китайски диалект.
Сосът стига в  Англия в края на 17-ти век, когато според Уикипедия, за първи път е изписан "catchup" и по-късно "кетчуп". Много различни продукти са били използвани при производството на първите британски кетчупи, включително гъби и зелени орехи. С развитието на доматите като култура, те стават основа на производството му. Интересното е, че американците държат името "ketchup / catsup", докато британците използват - "доматен сос" или "червен сос".

В производството на кетчуп се използва доматеню пюре, оцет, захар,мазнини, сол и различни подправки. Обикновено доматеното пюре пристига във варели за които предлагаме варелни помпи. В процеса на производство съставките няколко пъти променят температурата си а от там и вискозитета си. Помпите използвани за производството на кетчуп трябва да бъдат устойчиви на висока температура, на нисък и висок вискозитет и в същото врем да бъдат хигиенични.

Обадете ни се
българскиEnglish