В производството, обикновено, конфитюрът се бутилира в стерилни буркани, срокът му на годност е около година, след опаковането, защото захарта, играе ролята на стабилизатор и запазва по- дълго качествата му.
Помпите за мармалад трябва да бъдат хигиенични, от неръждаема стомана. В този тип флуиди се съдържа голямо количество захар, която може лесно да карамелизира около уплътнението на помпата. За мармалад предлагаме лобни, перисталтчини, и помпи с гъвкаво работно колело.
Само от сока на плодовете и определено количество захар се получава, т.н.- мармалад. той е ярък и блестящ, на цвят, когато е готов. Този метод е малко по - сложен, тъй като плодовете, веднъж приготвени,се оставят да отцедят през нощта, през плат с муселин или желирана торбичка. Събраният сок се приготвя със захар, така се получава мармаладът. Всяко претоварване или изстискване на плодовата каша може да направи мармалада мътен, въпреки че ще изглежда добре,няма да е толкова хубав.