3-A SSI разработва стандарти за оборудване и приети практики за обработка на системи чрез модерен консенсусен процес, съобразен с изискванията на ANSI. 3-A осигурява ноу-хау за проектиране на хигиенно оборудване, за повишаване професионализма и за подобряване на общественото здраве.
3-A SSI разчита на специална група от доброволни държавни и федерални регулатори на млечни продукти и производители на оборудване да разработят и актуализират всички 3-A санитарни стандарти и 3-A практики. Надзорът на всички 3-A консенсусни документи на SSI се поддържа от 3-А управителния комитет. Комитетът отговаря за установяването на стандартни оперативни процедури и определянето на приоритети за разработването на нови или вече установени документи. Комитетът се отчита директно на 3-A съвет на директорите на SSI.