fbpx

Слънчогледово олио

Слънчогледовото масло се получава като се пресоват семената на слънчогледа. Маслото се използва като лекарство и понижава "лошия" LDL холестерол. Някои хора използват слънчогледовото масло директно върху кожата- за по - бързо заздравяване на рани, наранявания, псориазис и артрит; използва се и като масажно масло, а също в хранителната индустрия - като олио за готвене.

Помпи за трансфер и обработка на слънчогледово олио

За слънчогледово олио и за процеса рафиниране предлагаме центробежни помпи за различните процеси от рафинирането до бутилирането на сълнчогледовото олио. Предлагаме помпи за температури до 350 градуса С, както и такива за трансфер на студено олио към бутилиращите машини.

Високото съдържание на наситени мазнини и  витамин Е прави слънчогледовото масло едно от най-добрите за здравословно  хранене. Маслото се извлича, отделя се от твърдите вещества, чрез процес. Има три вида слънчогледово олио за приготвяне на ястия, които са: NuSun, линолова и високо олеинова. Слънчогледовите семена се използват за производство на масло.
Друг метод за компресиране на зърната на слънчогледовото семе е студеното пресоване. Не само, че не се използва химикал за извличане на маслата, но няма и топлинна обработка. Това е най-естественият начин за получаване на маслото и за запазване на всичките си полезни съставки.

Студено пресованото масло е известно и като нерафинирано, защото не е преминало през множество процеси, за да достигне готовия си вид. Вкусът е също по-силен и плътен.
Химичната екстракция се използва широко днес. Разтворителите на химикали помагат на маслото да бъде извлечено и по този начин се произвежда това, което повечето от нас виждат бутилирано - а именно рафинирано слънчогледово масло. Тъй като семената попадат под много химически промени, последователността се променя често и кара маслото да бъде непрекъснато рафинирано в слънчогледовото олио, което познаваме днес. Основната причина, поради която хората започнаха да използват химикали, за да получат маслото, е, че забелязват, че е по-устойчиво на високи температури по време на готвене и пържене.

Процесът е сравнително прост и лесен, ако имате правилното оборудване. Компресирането на ядките ще бъде по-трудно, отколкото се предполага, поради размера на силата която се прилага, за да се завърши процеса.

Слънчогледовото масло със студено пресоване има ярко златист цвят, който изглежда по-богат и по-плътен. Ако това масло не е било филтрирано, ще забележите мътност и малки частици, които се носят в течността.

Слънчогледовото масло, което е извлечено чрез химичен процес, изглежда по-светло на цвят. Вкусът и мирисът не са не е същите. Има ползи от двата вида методи на екстракция.

Слънчогледовото масло, което избирате,  зависи от това, което предпочитате и от това, което предпочитат клиентите ви.

Олиото за готвене има предимства независимо от процедурата, през която е преминало, защото всичко идва от здраво и истинско слънчогледово семе.

Обадете ни се
българскиEnglish