Сладолед

Сладоледът представлява смес от сметана и / или мляко, захар и понякога яйца, които се замразяват, докато се разбиват, за да се създаде замразен продукт. При производството на сладолед в търговската мрежа обикновено се добавят стабилизатори като растителни смоли и сместа се пастьоризира и хомогенизира. Сместа може да има добавени ароматизатори, от ванилия до плодове или дори парчета бонбони.

Помпи за трансфер и обработка на сладоледа

Сладоледът и сладоледените смеси трябва да се прехвърлят с хигиенични помпи. В  някои от случаите помпите трябва да имат възможност да прехвърлят сместа на сладоледа заедно с различни твърди или меки частици като - малини, ядки и др. За сладолед предлагаме лобни помпи с различна конфигурацията на лобовете в зависимост от приложението.

Сместа се замразява в специални машини, които я разбъркват, с помощта на  гребла или дюшери, комбинирайки въздух, за да запазят ледените кристали малки и да ги замразят с перфектната скорост, за да  се създаде оформен и хомгенен крем- сладолед.

Промишленият процес представлява замразяването и биенето на сместа за сладолед. Във фабриките това се случва в огромна тръба, заобиколена от други по- малки тръби. В тях се съдържат химикали като амоняк, който замръзява тръбата, но никога не влиза в контакт със сладоледа. Сместа от сладолед се изпомпва през тръбата, където се охлажда много бързо. Смесва се разбърква, като постепенно се вкарват и въздушните мехурчета, които помагат за получаването на сладоледената структура. Всички етапи  на този процес се наблюдават и контролират внимателно от компютрите.

Машините вкарват  въздух в сладоледа, който въздух  до края на процеса ще задържа над 50% от обема на сладоледа. Без този въздух в структурата му, сладоледът ще е твърд като кубче лед.

После замразената смес се обработва  със смес от гарнитури (плодове, ядки, сладки или бисквити и други).

Последният етап е когато сладоледът се опакова и се замразява екстремно до температура между -30 и -40 градуса по Целзий.

Обадете ни се
българскиEnglish