Сертификат EC 1935/2004

Сертификат EC 1935/2004

Сертификатът (ЕО) № 1935/2004 приложен към датата 27 октомври 2006 г. за раздела, свързан с проследимостта (член 17). Въведен е за всички материали и предмети, предназначени за контакт (директен или индиректен) с хранителни вещества (не само опаковки, но и производствени машини, складови помещения, клапани, конвейерни ленти ...).

Информация за сертификат EC 1935/2004

Сертификатът (ЕО) 1935-2004 въвежда:

Стандарт за безопасност за здравето на потребителите
Проследяемост
Доклад за съответствие на всички FCM

От 22 декември 2006 г. Сертификатът (ЕО) № 2023/2006 установява добра производствена практика за материали и предмети, предназначени за хранителната индустрия.От 1 август 2008 г. производителите на продукти, предназначени за контакт с хранителни вещества (FCM, материали за контакт с храни) трябва да считат, че при производството на всички FCM, изброени в приложение 1 към Регламент 1935/2004, се прилагат "добри производствени практики".Това беше първата стъпка към хармонизирането на законодателството относно FCM и общата добра производствена практика, липсващо в някоя страна от Европейската общност. Специфичните мерки, посочени в член 5, изискват материалите и предметите, обхванати от тези мерки, да бъдат придружени от писмена декларация, удостоверяваща, че отговарят на приложимите към тях правила.В Европейската общност само керамика, пластмаса и регенерирана целулоза имат специално законодателство. Сертификат № 1935/2004 е създаден за всички други материали, за които не съществува конкретно национално или европейско законодателство.

В Италия изискванията отразяват съществено европейското законодателство. Референтното законодателство е Министерски указ 21/03/1973 Дисциплинарна хигиена на опаковки, контейнери и предмети, предназначени да влизат в контакт с храни или с вещества за лична употреба.

За всички други предмети материал, който не е регулиран от D.M. 21 март 1973 г. (дървесина, корк, изкуствени влакна и естествени материали) има съобщение на министъра на здравеопазването, което предлага следните стъпки:
• изследване на състава на материала;
• контакт с истинска храна (с доказателства не се прилагат симуланти);
• Аналитични изследвания на възможни мигранти в сравнение с проба, която не е в контакт с разглеждания материал;
• сравняване на количеството на съединенията, които са мигрирали от материала с токсикологичните данни в законодателството или контакта с храната, в Synoptic Document.

Поради това съгласно Регламент 1935/2004 всички FCM трябва да бъдат достатъчно наследствени, за да осигурят високо ниво на защита на човешкото здраве; тази точка е ясно обяснена в член 3:

Материали и предмети, включително активни и интелигентни материали и предмети, се произвеждат в съответствие с добрата производствена практика, така че при нормални или предвидими условия на употреба да не прехвърлят съставките си в храната в количества, които могат да застрашат човешкото здраве или да доведат до неприемлива промяна в състава на храната или влошаване на органолептичните характеристики на храната.

Как отговарят изискванията на Регламент 1935/2004?

За да изпълнят изискванията на Сертификат (ЕО) № 1935/2004, се позовава на определени правила и признати стандарти или да прилага закона, когато е предвидено. Поради това основните принципи на този регламент могат да бъдат по-лесно изпълнени:

• опасност за здравето: оценка на спазването на действащите закони относно състава и миграцията;

• няма неприемлива промяна в състава на хранителните или органолептичните характеристики: справката е UNI 10192, която позволява да се оценят промените, предизвикани в органолептичните;

• Проследяване: прилагане на международния стандарт ISO 22005: 07, който комбинира в един стандарт двете преди това използвани, UNI 10939, под веригата, и UNI 11020, компания.

Нашите помпи със сертификат EC 1935/2004