Вино

Виното е алкохолна напитка, която се произвежда от ферментиралия сок на различен или еднакъв вид грозде. Виното може да бъде от всякакви плодове (ябълки, боровинки, сливи, малини и др.), но повечето се произвежда от сорт винено грозде.

Помпи за трансфер и обработка на вино

Виното  се произвежда предимно с грозде от един вид. Обикновено се означава с името  на този сорт грозде. Важно е да се каже, че всяка страна има различни правила за това колко от вида грозде трябва да бъде включено, за да може да се определи като сортово.
Винена смес е  смес от няколко сорта грозде. Смесването е традиционен метод на винопроизводство. Съществуват няколко известни винени смеси, произведени в класическите винарски райони. Повечето смеси се правят  след като ферментацията (и стареенето) приключи. Когато  процесите на ферментация и сместване се правят едновременно, се нарича смес от полета. Известен пример за полевата смес - Port Port.

AxBul предлага различни видове помпи за вино, използвани за пренос, зареждане, финиране и филтриране.

За вино се използват центробежни помпи от неръждаема стомана с механични уплътнения. За филтрирането на виното е неохбодимо високо налягане за да може да се преодолее съпротивлението на свещовите филтри. Помпите с гумено работно колело, както и шнековите помпи са добър вариант за това приложение. Перисталтичните помпи също са много харесван вариант, тъй като те са най - нежни към виното и при тяхната конструкция няма как виното да има допир с въздуха и да се окисли.

Гроздето, сокът и виното са доста кисели, за това е нужно всички части на помпата, които влизат в контакт с мъстта, сока или виното, да бъдат изработени от неръждаема стомана с чистота 316 (или по-добра), еквивалент на отливане (CF8M) устойчиви на корозия материали.Обикновено всяка помпа, която може да се използва за изпомпзване на вино, може да се ползва и за преместване на сок. Съществуват три основни големи категории в производството, които можем да използваме за класифициране на винените помпи :  необходими помпи, помпи за сок / вино и помпи за утайки.  

За винарски изби и винопроизводители можем да предложим:

  • - помпи за джибрите - с гъвкаво работно колело или потопями вихрови помпи
  •  -Дозиращи помпи за серниста киселина
  • - Шнекови помпи за гроздовата мъст и утайките
  • - Перисталтични помпи за виното като готов продукт

 

Обадете ни се
българскиEnglish