Помпите за кайма трябва да могат да работят с изключително високи вискозитети. Каимата е по-скоро насипен материал отколкото течност, но прехвърлянето с помпи е възможно все пак.
Тъй като самият материал няма течливи свойства е много важно да бъде правилно захранена помпата. Вариантите за захранване на помпата с кайма са чрез съдове с почти отвесни стени за да се избегне отлагането на продукта по стените. Най сигурният вариант е такъв съд с отвесни стени (Hooper) като в най-тясната си част има шнек който да подава месото към помпата. Самата помпа може да бъде лобна, шенкова или зъбна. Относно хигиената на помпата има значение дали това е първичен или вторичен (отпаден) продукт и дали ще се използва за храна от хора или животни.
Производителите на месо и месарите обикновено не правят на кайма "най-добрите" части (разфасовки) от месото (котлети, филета, плешки и прочие), защото хората обичат да ги купуват и готвят цели и плащат повече за тях. Вместо това те взимат месото от по-евтини разфасовки. Качеството на използваното месо за кайма варира, така че най-доброто, което можете да направите, е да проверите етикета за съдържание на мазнини, тип и хранителна информация.
AxBul предлага специални помпи и системи за обработване на наденица или мляно месо. Помпата разпределя продукта на машини за пълнене. Помпите имат много различни скорости и предлагат възможности за почистване и изпразване на тръбопровода.