Пастьоризация

Пастьоризацията е процес,чрез който се удължава срока на годност, по този начин се осигурява безопасна консумация на различни хранителни продукти. Днес процесът на пастьоризация HTST (висока температура / кратко време) се използва широко от хранително-вкусовата промишленост.

Всички приложения

За пастьоризация е нужно продуктът да се нагрява над 70 ° C, а след това да  се охлади.  В повечето процеси на пастьоризация се наблюдава топлообмен между студения и горещия продукт. Това обикновено се осигурява чрез впръскване на пара и поток от охладена вода. Термопомпата може да бъде идеалното решение за извличане на топлината от продукта, който трябва да се охлади, и да доставя топлина при по-висока температура на продукта, който трябва да достигне температурата на пастьоризация.

Системата HTST е идеално произведена, съдържа: топлообменник, резервоари, задържаща тръба, помпи, клапани и свързващи тръби.Високата чистота и санитарните изисквания правят неръждаемата стомана предпочитания материал за изграждане на пастьоризиращи системи HTST. A&B Process Systems се счита за експерт в пастьоризационната технология и в проектирането, производството и инсталирането на HTST системи, и работи със сплави от неръждаема стомана.

Пастьоризирането изисква много голяма топлина (температура), но много обичайно и широко разпространено в индустриалния свят. За да достигне желаната температура между 62 и 95 ° C , най-използваният метод включва използването на изкопаеми горива (природен газ или нефтопродукти).

Пастьоризирането на предварително опакованата храна е лесно. Храната се поставя в резервоар, напълнен с вода под налягане, което означава, че високото налягане е равномерно разпределено в целия резервоар, като неутрализира бактериите. Храната остава  непроменена. Предимството на метода на резервоара е, че той може да пастьоризира големи количества твърда храна наведнъж, но вкарва храна и извън резервоарите, която изисква време и  ръчен труд.

Другата форма на пастьоризация при високо налягане включва използването на хомогенизатор с високо налягане за пастьоризиране на течности или полутвърди продукти. Продуктът се подава директно в устройството, след това се избутва през система от тръби и дюзи (използва интензивното налягане, генерирано от хидравлична помпена система). Предимството на тази форма на пастьоризация при високо налягане е, че така се позволява продуктът да бъде емулгиран или дори разбит, докато е пастьоризиран.

 

Обадете ни се
българскиEnglish