Помпите с гъвкаво работно колело са едно от най-разпространените и широко приложими решения на пазара, комбинирайки характеристиките на ротационно-динамичните и зъбни помпи. Те са приложими в широк спектър от производства - от малки производствени установки до мащабни продукции. Използват се при изпомпването на течности с различен вискозитет - от мед до промишлени бои. Ето с какво се различават от алтернативите:
Помпи с гъвкаво работно колело
Основният елемент, отговорен за предимствата на този тип помпа е работното колело, което представлява гумен цилиндър с лопатки, сигурно прикрепен към метална касета. От своя страна, завършеното работно колело е здраво закрепено за продълговатия вал на електрическото задвижване. Конструкцията от задвижващия вал до цилиндъра с лопатките е солидна и не позволява на нито един от компонентите да се движи поотделно. Това позволява ефективното предаване на въртящ момент, което пък от своя страна позволява изпомпването на течности с висок вискозитет, ограничен само от гъвкавостта на лопатките и стига дори до 6000 cSt.От друга страна, няма долна граница за вискозитет, тъй като помпата може да работи и с минимален такъв, без да прекъсва изпомпването. Друго предимство на този тип устройство е възможност за обръщането на посоката на потока, дори и по време на работа.
Технически характеристики на помпите с гъвкаво работно колело
Общи данни и приложение
Изработени от неръждаема стомана, помпите с гъвкаво работно колело на Liverani се използват за изпомпването на вещества с различен вискозитет - от течни, леко вискозни, гъсти и до по-меки солидни вещества. Помпите с гъвкаво работно колело се използват в различни промишлености като хранителната, козметичната, химическата, както и фармацевтичната промишленост. С комбинация от хигиенни условия, голям избор на работни колела и способността за обръщане на потока, това са едни от най-широко приложимите помпи на пазара. Справят се отлично с придвижването на различни типове маса, като могат да изпомпват дори неща като тесто, мляно месо, конфитюри и сладка, мазнини, супа и други.
Работен принцип
Както името показва, този тип помпи използват работно колело с гъвкави лопатки. Наричат се също и ламелни помпи. Обикновено работните колела са направени от различни типове гума, било то естествена или синтетична и се монтират в корпуса на цилиндрична помпа. Принципно между всмукателната и изпускателната дюза има стесняване в диаметъра на корпуса.
По време на работа, гъвкавите лопатки се движат надолу от мястото на стесняване на корпусния диаметър и към мястото на разширяването му. При това движение, разстоянието между последователните лопатки се увеличава, което води до всмукателен ефект, дължащ се на вакум в пространството помежду им. Всмукания продукт се придвижва между лопатките по цялата обиколка на работното колело. Когато лопатките достигнат до участъка с по-малък диаметър, те се свиват и пространството между тях намалява, което води до изтласкващ ефект, чрез който продуктът се изпомпва.
Техническите характеристики на помпите с гъвкаво работно колело комбинират тези на ротационно-динамичните помпи и ротационно-обемните помпи. Те позволяват едновременно достатъчно висок напор и производителност и способност за изпомпване на високо вискозни флуиди, съдържащи твърди частици.
Устройството на работното колело с гъвкави лопатки позволява изтласкването на твърди частици с по-голям размер при по-бавни обороти, което е сигурно предимство пред зъбните помпи, където това би било трудно постижимо. Корпусът на помпата е изработен от висок клас неръждаема стомана (AISI 316), който е съобразен с приложението ѝ в хранително-вкусовата промишленост. Друго предимство е отличният капацитет на засмукване на работното колело без предварително запълване на всмукателната тръба. Нужно е да се спомене, обаче, че използването на помпата на сухо води до триенето на гума в метал, което може да повреди работното колело. В такъв режим тя трябва да работи до 30 секунди, което е предостатъчно да се нагнети.
Този тип помпи са изключително лесни за поддръжка, като износващите се части са уплътнения и самото работно колело, чиято стойност не надвишава 10% от тази на цялата помпа. Срокът на експлоатация на консумативите варира спрямо изпомпвания продукт като при по-лек такъв и в идеални условия достига до няколко години.
Особености
Всмукване от дълбочина до 6 метра
Чрез създаването на вакум и принципа си на работа, помпата с гъвкаво работно колело ви позволява засмукване от дълбочина до 6 метра като в рамките на няколко секунди може да всмуче продукт без предварително запълване на поточната част. При спиране на помпата, всмуканият материал няма да се отече, а ще остане в отводната тръба. Имайте предвид, че всмукването от дълбочина намаля общия напор, като при всмукване от дълбочина 3 метра, напорът ще намалее съответно с 3 метра.
Промяна на посоката на потока
Помпите имат ключ с три позиции - "I - 0 - II". В позиция "I", помпата ще всмуква и изпомпва по оказания със стрелки на нея начин, а в позиция "II" можете да обърнете посоката на потока без предварително изчакване. Тази способност е ценна в случаи като препълване на резервоари и надвишаване на нива в такива.
Деликатно изпомпване на продукт с вискозитет до 50 000 cSt дори и при наличие на твърди частици
Максималният диаметър на работното колело в помпите Liverani е 196 мм, което позволява изпомпването на продукти с меки и твърди частици с размер до 25 мм, без да се повреди помпата или продукта. Наличието на модели със скорост до 235 оборота в минута позволява деликатното изпомпване на вещества с вискозитет до 50 000 cSt. Имайте предвид, че при увеличаването на вискозитета, производителността на помпата спада линейно. Честотата на въртене при помпите може да бъде регулирана чрез честотен преобразовател, мотор с редуктор или механичен вариатор.
Равномерният поток позволява дозиране
Помпата с гъвкаво работно колело е обемна помпа и количеството, което се изпомпва за един оборот на работното колело е фиксирана единица. Тя се изменя при промяна на вискозитета и оборотите на помпата, но в постоянни условия е постоянна. При конфигурирането на помпата с честотен преобразувател или механичен вариатор, тя може да бъде използвана като дозатор на поточна линия.
Възможност за монтиране в различни положения
Поточната част на помпата с гъвкаво работно колело може да се регулира в стъпки от 45 градуса.Варианти
Материали за изработка на работното колело
NBR - Нитрил-бутадиен каучук
Отлична устойчивост на масла.CR - Неопрен
Отличен баланс между химическа и механична устойчивост.EPDM - Етилен-пропилен-диен-мономерен каучук
Идеален за течности с висока температура, подходящи за киселини и алкали.NR - Естествен каучук
Отличен за течности на водна основа със стайна температура; има отлична механична устойчивост.VMQ - Силикон
За използване с горещи течности, но по-малко механично устойчив.Химическа и температурна устойчивост на материалите
Легенда:
- А - Отлична
- B - Добра
- C - Лоша
- V - Друго
- Nd - Забранено / Не се препоръчва
NBR EPDM CR NR VMQ Азотна киселина (10%) C A (40°C) -
C (80°C)C (40°C) C B (20°C) Азотна киселина (70%) Nd C C C C Анилин C A (90°C) C C B (20°C) Анилново масло C B (20°C) C C C Бензилов алкохол C B (40°C) -
C (60°C)V C Nd Бензин A (80°C) C C C C Борна киселина A (60°C) -
B (90°C)A (60°C) -
B (90°C)A (70°C) -
B (90°C)A (20°C) -
B (85°C)A (20°C) Борфлуорова киселина A (60°C) -
B (85°C)A (60°C) -
B (80°C)A (60°C) -
B (85°C)A (20°C) -
B (65°C)A (20°C) Бромова киселина (40%) C A (90°C) V B (20°C) C Бутадиен V V V C C Бутан A (90°C) -
B (80°C)C A (60°C) C C Вино A (90°C) A (90°C) A (90°C) A (20°C) -
B (65°C)A (20°C) Уиски A (90°C) A (90°C) A (60°C) -
C (90°C)A (20°C) -
B (65°C)A (20°C) Вода A (80°C) A (100°C) B (80°C) A (20°C) -
B (80°C)B (80°C) Хидравлично масло C A (100°C) C C V Калциев хидрат A (90°C) -
B (90°C)A (20°C) A (20°C) -
B (90°C)A (20°C)
B (65°C)A (20°C) Амониев хидроксид (38%) A (80°C) Nd A (90°C) A (65°C) Nd Калциев хипохлорид C A (120°C) C C B (20°C) Глицерин A (80°C) A (80°C) -
B (90°C)A (70°C) A (20°C) -
B (65°C)A (20°C) Глюкоза A (70°C) A (80°C) A (60°C) A (20°C) -
B (48°C)A (20°C) Дизел A (80°C) C C C C Серен диоксид C C (20°C) C (20°C) C A (20°C) Желатин A (70°C) A (80°C) A (60°C) -
B (80°C)A (20°C) -
B (65°C)A (20°C) Йод B (60°C)
A (20°C) 6.5%B (70°C)
A (20°C) 6.5%C C C Касторово масло A (70°C) A (60°C) A (70°C) A (25°C) A (20°C) Сода каустик B (65°C) A (20°C) B (90°C) A (20°C) -
B (65°C)C (20°C) Керосин A (80°C) C B (20°C) C C Ксилол C C C C C Царевично масло A (80°C) V B (20°C) C A (20°C) Лимонена киселина A (70°C) -
B (80°C)A A A (20°C) A (20°C) Ленено масло A (80°C) B (20°C) B (20°C) C C SAE масло n.10 A (80°C) C V C V Метиловый спирт B (65°C) A (70°C) -
B (80°C)A (60°C) -
B (80°C)B (37°C) A (70°C) Метил етил кетон C A (60°C) -
B (90°C)C C C Мляко A (60°C) A (100°C) A (60°C) A (20°C) -
B (37°C)A (20°C) Млечна киселина (конц.) A (20°C) A (60°C) A (20°C)
B (60°C)
C (80°C)Nd Nd Мравчена киселина V A (90°C) V B (20°C) B (20°C) Зехтин A (80°C) B (20°C) V C V Палмова киселина A (70°C) B (20°C) B (20-70°C) B (20°C) C Парафин A (60°C) C B (20°C) V C Бира A (60°C) -
B (80°C)A (60°C) -
B (80°C)A (60°C) A (20°C) A (20°C) Пикринова киселина C A (20°C) B (20°C) C C Пикринова киселина (10%) B (70°C) B (90°C) A (20°C) -
C (40°C)B (20°C) C Масло от ела B (80°C) C C C C Флуороводородна киселина (50%) C B (60°C) V C (20°C) V Флуороводородна киселина (конц.) C C C C C Пропиленов алкохол B (80°C) B (90°C) A (60°C) -
B (90°C)A (20°C) -
B (65°C)A (20°C) Разтвор за захарна тръстика A (60°C) -
B (90°C)A (80°C) A (20°C) -
B (90°C)A (20°C) A (20°C) Растително масло A (70°C) V C (20°C) C A (20°C) Живак A (60°C) A (60°C) A (60°C) A (20°C) A (20°C) Рибено масло A (20°C) -
B (50°C)A (20°C) B (20°C) C B (20°C) Сяра (плавенная 120°C) C A (100°C) A (20°C) C (20°C) A (20°C) -
C (120°C)Сярна киселина (50%) A (20°C) -
C (80°C)B (60-80°C) B (70°C) B (26°C) V Сярна киселина(80%) B (40°C) -
C (60-80°C)A (60°C) -
C (80°C)C C C Цианова киселина B (60°C) A (60°C) V Nd B (20°C) Масло A (60°C) A (60°C) B (20°C) -
C (60°C)C B (20°C) Соево масло A (80°C) V B (20°C) C C Солна киселина (конц.) C C C V C Стеаринова киселина A (80°C) B (60°C) B (60-70°C) V B (20°C) Магнезиев сулфат A (80°C) -
B (100°C)A (80°C) -
B (100°C)A (80°C) -
B (90°C)B (85°C) A (20°C) Тетрахлоретилен V C C C V Толуол C C C C C Доматен сок A (60°C) A (20°C) A (60°C) Nd Nd Трихлоретилен C C C C C Триетаноламин C (20°C)
100%
B (37°C)
80%A (70°C) A (70°C) B (26°C) C Оцет B (20°C) -
V (60°C)A (60° - 90°C) B (90°C) B (20°C) A (20°C) Оцетна киселина (30%) B (20°C) A B (20°C) B (20°C) Nd Фосфорна киселина (85%) C A (80°C) A (40°C) B (65°C) C Плодов сок A (60°C) A (100°C) A (60°C) V A (20°C) Памучно масло A (70°C) -
B (80°C)A (20°C) -
C (80°C)B (65°C) C A (20°C) Хлор C V C C C Магнезиев хлорид A (70°C) -
B (80°C)A (80°C) -
B (100°C)A (80°C) -
B (90°C)A (20°C) -
B (85°C)A (20°C) Натриев хлорид A (70°C) B (90°C) A (80°C) A (65°C) B Хлороформ C C C C C Хлороцетна киселина C B (70° - 90°C) A (20°C) -
C (40°C)V V Хромова киселина C B V V V Оксалова киселина (конц.) B (60°C) A (100°C) B (60°C) B (20°C) B (20°C) Етил ацетат C A (55°C) -
C (70°C)C C B (20°C) Етилов алкохол A (60°C) -
B (85°C)A (90°C) A (70°C) -
B (80°C)A (20°C) -
B (65°C)B (20°C) Материали на корпус и уплътнения
Механично уплътнение:
- Стандартно: керамика - графит - NBR
Vidia - Vidia - NBR
Vidia - Vidia - Viton
Силициев карбид - силициев карбид - EPDM
Корпус на поточната част:
- Неръждаема стомана AISI 316 на моделите MINI и MIDEX
Неръждаема стомана AISI 304 или AISI 316 на модели MINOR, MAJOR и MAXI - Присъединене:
- Връзка с бързо освобождаване Garolla
- Вътрешна резба
Външна резба
DIN резбована връзка
Macon
Triclover
SMS
BSM (RJT)
- Стандартно: керамика - графит - NBR
Варианти за присъедиение
Типове и размери на присъединения на помпи Liverani MINI
MIDEX
MINOR
MAJOR
MAXI
Garolla
бързо съединяване
- Garolla 40 Garolla 40
Garolla 50Garolla 50
Garolla 60
Garolla 70Garolla 70
Garolla 80
Garolla 100DIN 11851
DIN резбована връзка
DIN 20
DIN 25DIN 32
DIN 40DIN 40
DIN 50DIN 50
DIN 60
DIN 65DIN 65
DIN 80
DIN 100BSP-M
Конусовидна външна резба
BSP-M ¾" BSP-M 1¼" BSP-M 1¼"
BSP-M 1½"BSP-M 2" BSP-M 2½"
BSP-M 3"BSP-F
Конусовидна вътрешна резба
- BSP-F 1" BSP-F 1"
BSP-M 1¼"BSP-F 1½"
BSP-M 2"BSP-F 2½"
BSP-M 3"Macon
- Macon 40 Macon 40
Macon 50Macon 40
Macon 50Macon 70 Triclover
Triclover 1" Triclover 1½" Triclover 1½" Triclover 2" Triclover 3" SMS
SMS 25 SMS 38 SMS 38 SMS 51 SMS 76 BSM (RJT)
BSM 1" BSM 1½" BSM 1½" BSM 2"
BSM 2½"BSM 3" Frederich
- Frederich 40 Frederich 40 Frederich 40
Frederich 60Frederich 60