fbpx
Най-честите проблеми на центробежните помпи: Въздух

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Въздух

Дата: 03.11.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Проблемът Въздух

Както вече споменахме в предишните публикации - центробежните помпи са предназначени за изпомпване на течности. Това го знаем всички, но какво се случва ако например смукателната тръба не е херметична? Tова може да причини много проблеми. Отвор в смукателната тръба с размер на топлийка може да бъде достатъчен, за да спре работата на помпата.

Лента около засмукващите тръби

В допълнение, въздухът / газът навлизащ в тръбата, може да доведе до „запушване“ на работното колело въздух.

Как възниква този феномен?

Ако връзката в смукателната тръба не е напълно затегната, помпата може да засмуче въздух. Този въздух може да се събира във всмукателната тръба или в помпата.

В зависимост от типа на помпата, тя е в състояние да изпомпва въздушните мехурчета. Например самозасмукващата помпа е в състояние да изпомпва въздушни мехурчета със средата, но нормалната помпа не може. Другото което може да случи е помпата да трябва да изсмуква средата под самата помпа с налягане близко до атмосферното. Това позволява въздухът да се изтегля в смукателната линия. На практика понякога чувам потребителите на помпата да заявяват, че са притиснали смукателната тръба и че тя е затворена. Забележка: плътно под налягане не е същото като плътно във вакуум.

Какви са последствията?

Последиците са, че помпата може да работи без да изпомпва среда, тъй като има въздушен мехур в центъра на работното колело. Ако в този случай връзките на смукателната тръба са разположени под земята, те може да се издигнат над нивото на подземните води при продължително сухо време и по този начин помпата да започне да засмуква въздух. Нищо не е толкова трудно, колкото този вид неизправност, просто отидете и открийте този теч.

Как да се преборим с този проблем?

Просто: уверете се, че всички връзки са наистина 100% херметични.

Друг начин е, ако нивото на течността е под помпата, да монтирате смукателната тръба леко издигаща се към помпата. Освен това, ако знаете предварително, че в средата може да се очаква въздух или газ: помислете за закупуване на самозасмукваща помпа. Това спестява много щети в дългосрочен план. Вече видяхме в една по -ранна статия, че въздухът, поради работа на сухо, може да причини много проблеми в инсталацията на помпата. Така че изводът е ясен: за центробежна помпа въздухът може да я убие! Какъв е вашият опит с тръби, които не са херметични?

Обадете ни се
българскиEnglish