Система за Почистване на място – CIP – Clean in Place

Система за Почистване на място – CIP – Clean in Place

Дата: 08.09.2021

Системите за почистване на място се използват в производства където хигиената е от ключово значение за качеството на продукта.

1. Какво е CIP и как работи?

  • Почистването на място (CIP) е процес на повече от 50 години и се използва в хигиенни приложения и производства на ХВП, Пивоварна индустрия, козметика и фармация. Основната задача на CIP е да се почисти оборудването (съдове, помпи, клапани, топлообменници и др.)  от вътрешната страна, използвайки микс от различни химикали и топла вода без да се налага да се разглобява цялата фабрика. Този тип почистване трябва да гарантира почистването на оборудването на бактериално ниво. Процеса може да бъде направен „наведнъж“ (one shot)  – където цялата вода се изтича от предварително оставени дренажи в най-ниските точки или чрез събиране на водата (recovery).  Като цяло – процеса CIP е много ефективен при почистването.

2. Какво е CIP ?

  • В България много хора го наричат – СИП или ЦИП. Идва от английски – CIP и съкращението означава – Clean in Place – или почистване на място.Принципите на CIP могат да бъдат приложени при всяка една индустрия при която хигиената е критична и от нея зависи качеството на произвежданите продукти. Този процес в повечето случаи е интергална част от цялата автоматизация на фабриката. Повишаването на изискванията за хигиена е добре за производствата, защото полирана и лъскава неръждавейка отвън не винаги е такава от вътрешната страна и не е гаранция за хигиеничност на процеса.Основната цел на процеса е премахването на остатъци по тръбите и оборудването. Могат да бъдат видими остатъци, като варовик, чужди тела, или невидими под формата на бактерии или спори от дрожди. Премахването им от тръбите чрез CIP трае най-малко 15 минути с използване на подходящите химикали при температура над 50 градуса С но не и по-големи от 80 градуса С – тъй като по-високата температура ще е само загуба на енергия, без реален смисъл при премахването на остатъците.

3. С какво се чисти по – добре – киселина или основа?

Отговора на този въпрос строго зависи от това какво искаме да изчистим и често най-добрият отговор може да бъде даден от фирмите производители на почистващите препарати. Ефективността на почистването при CIP системите се дължи най-много на скоростта на водата, а не на химикалите в нея. Ако искаме да премахнем наслагване от продукт, почистващите препарати могат да повлияят на продукта, но високата скорост е това, което ще отстрани остатъците най-ефективно.

cip системи

4. Как се прави CIP система?

- Присъединявания

За да има максимална полза от такава почистваща система е необходимо цялото оборудване което трябва се почиства да бъде готово за този тип почистване. Тръбите, съдовете, цялото оборудване и присъединяването между различните модули трябва да бъде хигиенично. Това са стандартите – EN 1672-2, DIN11851, Clamp ISO2852, Clamp ASME-3A, Clamp DIN 32676, RJT и  SMS. Стандартните резби, индустриални фланци и накрайниците за маркучи със скоби – не са хигиенични и не могат да бъдат почистени на бактериално ниво с такава система.

- Оборудване

Всички заварки трябва да бъдат полирани до Ra<0,8. Това важи за всички съдове, тръби, клапани и др. Съдовете трябва да бъдат оборудвани с миещи глави съобразени с обема и формата на съда. Клапаните трябва да бъдат от хигиеничен тип (напр. бътерфлай). Сферичните, шибърните и мембраните клапани не са хигиенични конструкции.

- Дренажи

  • Има различи дизайни, но системата би била най-ефективна, когато предварително се заложат местата, който ще са най-ниските точки в системата и там да се оставят дренажи за да може след приключване на процеса от тези точки да изтече и последната капка от почистващият разтвор. Също така дренаж трябва да се остави и за мръсната вода от междинните почиствания, който да води към отпадната вода.

- Каква е скоростта на водата при CIP

  • Това е един от ключовите моменти и правилните калкулации ще гарантират много добри резултати. Скоростта на водата трябва да бъде над 2 м/сек за да се получи добро измиване. В зависимост от диаметъра на тръбата се определя необходимата скорост на водата с цел да се получи турболентен а не ламинарен поток. Турболентният поток обикаля като спирала вътрешната страна на тръбата и в това си действие извършва почистване.

5. Какви са циклите на CIP?

Типичната програма на CIP системата включва:

Стъпка Операция Почистващ агент Температура Време минути Използваемост
1 Предварително изплакване Вода 20 - 30 2 - 5 Дренаж
2 Алкално почистване 2% сода каустик 70 - 90 5 - 30 Рециркулация
3 Междинно изплакване Вода 20 - 30 1 - 5 Дренаж
4 Киселинно почистване 1% фосфорна киселина 50 - 70 3 - 15 Рециркулация
5 Межднинно почистване Вода 20 - 30 4 - 10 Дренаж
6 Стерилизация Пероцетна киселина 20 - 30 3 - 15 Рециркулация
7 Финално изплакване Вода 20 - 30 4 - 10 Дренаж

- Почистване на процесните помпи

Като част от оборудването помпите също трябва да могат да се почистват с тази система. Обемните и бавно оборотните помпи е добре да бъдат снабдени с байпаси от входа към изхода за да не се убива скоростта на водата след тях. По време на измиване се препоръчва те да работят на максималната си скорост

- Почистване на съдове

Съдовете трябва да бъдат снабдени с миещи глави,  който да разпръскват миещите агенти вътре в съда равномерно. Много честа грешка е да се напълни съда с вода, която след това да се изпразни. По този начин съда не се почиства и остатъците могат да полепнат по стените му след източването му. Правилният начин за почистване на съдове от неръждаема стомана – е чрез непрекъснато подаване на вода от миещата глава и в същото време – помпа да изсмуква водата, като помпата трябва да бъде самозасмукваща с предна камера, за да може да прехвърля течността заедно със засмуканият въздух от съда.

- CIP – помпи

Помпите участващи в системата за няколко :

  • - Обикновенна центробежна помпа, но много внимателно изчислена за необходимият дебит и налягане с което да постигнем максималните скорости в тръбопроводите.
  • - Дозираща помпа контролирана от PH метър за киселина
  • - Дозираща помпа контролирана от PH метър за основа

6. Типове CIP (ЦИП) измиващи системи

В зависимост от нуждите и честотата на използване на системите има няколко конструкции на такива системи. От малки, мобилни системи с пълна загуба (total loss) на почистващите препарати до големи възстановяващи системи (Recovery CIP)  с рекурперация и напълно автоматизирано управление.

Този тип оборудване не е стандартно и трудно може да се предложи готов продукт, който да намери приложение в 2 различни производства. По-долу е дадена схемата на напълно автоматизирана такава система с 4 отделни съда.

Обадете ни се
българскиEnglish