fbpx
Най-честите проблеми на центробежните помпи: Напрежение върху тръбите

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Напрежение върху тръбите

Дата: 21.10.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

"Напрежение и стрес" върху тръбите

Tова, което е лошо за нас, хората, не е добро и за помпата. Tози път говорим за напрежение и стрес. Tози проблем при помпите също е на голямо внимание в различните ръководства. Тези, които четат ръководствата за монтаж, експлоатация и поддръжка, когато инсталират помпа, ще видят, че тя съдържа много информация за правилния начин на свързване на тръбите към помпата.

Сили и моменти в дюзите на помпите

Например, посочено е, че помпата при никакви обстоятелства не трябва да се използва като фиксираща точка за тръбопровода. Също така е посочено, че допустимите сили на тръбите върху фланците на помпата не трябва да се превишават.

Не добро свързване

За съжаление, на практика виждаме, че много тръби не са свързани добре към помпата, а същевременно са налични помощни средства за монтиране на фланци и подравняване в линия. За ентусиасти потърсете: „инструмент за подравняване на фланци“.

Как възниква този феномен?

Напрежението върху тръбите и прекомерното натоварване на фланците, се причинява от недостатъчно подравняване и закрепване на тръбите преди монтирането на фланците. Дори когато използвате маншон, фланцовото съединение на помпата може да бъде претоварено, ако няма достатъчна опора поради силите в тръбата.

Какви са последствията?

Както вече беше посочено, последствията могат да бъдат големи. Силите върху фланците на помпата могат да станат толкова високи, че корпусите на помпата да се спукат или фланците на помпата да се счупят. При по -малки помпи от неръждаема стомана е възможно дори корпусите на помпата да се деформират поради прекомерен натиск върху фланците.

Счупване вследствие на натоварване върху тръбите

Накратко: напрежението върху тръбите не само причинява повреди на фланците на помпата, но дори и повреда на корпуса на помпата, това също води до по-кратък живот на механичните уплътнения и предизвикателство за вала на помпата.

Измерване на натоварването върху тръбите

Как да се преборим с този проблем?

"Стресът" върху тръбите е малко пренебрегван в помпените системи, но със сигурност може да се направи нещо по този въпрос. Като начало внимателно следвайте инструкциите за монтаж от производителя на помпата и се уверете, че смукателните и изпускателните тръби са достатъчно добре закрепени. Уверете се, че опорните точки не могат да изчезнат с течение на времето и че топлинното разширение на тръбите, е овладяно по правилния начин. След като инсталацията е пусната в експлоатация, вие все още не сте приключили, защото след това тръбопроводът трябва да се провери дали е подравнен още няколко пъти. Само тогава ще разберете дали тръбопроводът е инсталиран правилно, защото той все още може да се промени по различни причини! Заключение: полагането на тръби без стрес е професия сама по себе си, която със сигурност не трябва да се подценява!

Обадете ни се
българскиEnglish