fbpx
Дозираща помпа или дозираща система?

Дозираща помпа или дозираща система?

Дата: 21.04.2021

Когато става въпрос за дозиране е необходимо да си зададем няколко въпроса за да можем максимално правилно да се определят нуждите от оборудването. Накратко – повечето дозиращи помпи могат лесно да регулират скоростта си, но за измерването и броенето с натрупване на количество е необходима електроника, която да управлява помпата и ако е необходимо – клапани.

Дозиращата помпа, независимо от нейният тип или конструкция е машина, която може да прехвърля флуид от едно място на друго с определен дебит и налягане. Някои от дозиращите помпи могат да бъдат оборудвани с различна електроника, която да управлява скоростта на помпата. Съществуват и различни видове помпи, които имат сложни електронни блокове, който освен скорост на дозиране могат също така и да броят обороти, ходове и други работни движения. На база направени движения помпата може да „отброява“ и съответно да сумира преминалото количество през нея. Този тип дозиране се счита за неточен и не много сигурен, тъй като няма обратна връзка и помпата не знае дали е минал реално флуида през нея или не, дали при стартиране на дозирането тръбопроводите са пълни или празни, дали след края на дозирането няма да потече флуид от помпата в съда и да обърка дозата и др.

Дозираща система от своя страна е система, която включва PLC и може да управлява течностите посредством помпи, клапани, дебитомери или тензометрични датчици с много висока точност. В зависимост от течността и задачата се избират необходимите уреди – помпа, клапани и дебитомери.

Дозиращи помпи SEKO
Дозиращи помпи
Панел на дозираща система
Панел на дозираща система

За да си отговорим на въпроса дали имаме нужда от дозираща система или дозираща помпа е необходимо да знаем :

Искаме да имаме точен поток от помпата или искаме помпата да „измери“ количество флуид?

Ако ни е необходим само точен дебит от помпата ни е необходима дозираща помпа. Това са приложения като автомивки на самообслужване, дозиране в поток, хлориране на вода и др. Ако обаче искаме правим различни дози от флуида вече говорим за дозираща система.

Каква точност искаме да постигнем ?

Този въпрос е важен за да се определи типа на дозирането от което имаме нужда. Ако не търсим висока точност можем да дозираме спрямо обороти или направени брой движения. По този начин може да се постигне точност от 2-5 % от зададената доза което е приемливо при приложения като наторяване, подготовка на PH разтвори и др.

Колко е критичен процеса ?

Важно е да се знае колко е важен процеса и дали неточно/неуспешно дозиране е критично за производството или е приемливо. Ако процеса е важен и работим със скъпи флуиди е необходимо дозирането са се подсигури чрез информация от обратна връзка – от дебитомер, тензометрични датчици, нивомери или друга техника, която ще подаде сигнал само ако процеса е напълно завършен.

Какви и колко на брой са различните дози които искаме да дозираме. Има ли повторяемост на дозите?

Отговорът на този въпрос ще ни помогне да разберем дали е необходимо серийно производство при дозиране на различни дози – като пълнене на малки серии търговски опаковки или ежедневно дозиране за подготовка на суровините за дневното производство.

Ще променяме ли дозите в бъдеще?

Честата промяна на дозите изисква операторски панел от който могат да се задават различните рецепти или нови дози.

Желаем ли да получим отчетност от системата за определен период?

Важно е също така да се знае дали и каква отчетност искаме да получим от дозиращата система. Ако такава не е необходима не е необходимо място за съхранение и проста електроника би ни свършила работа. Ако обаче желаем да следим изразходените количества от сурови материали за деня/седмицата/месеца е необходимо да се заложи в софтуера. Възможно е също така след края на работния ден инфомрацията да се изпраща до SAP система или друг производствен софтуер. Може да се подготви и интерфейс за наблюдаване на системата в реално време

Желаем ли дистанционен достъп до системата и да я управляваме от разстояние?

Неминуемо след навлизането на Индустрия 4.0, дистанционният достъп до системите става стандарт за много машини. Отдалечено управление от мобилен телефон или компютър на системата е напълно възможен, а в някои случаи и силно желан. Пример за такова управление е поливна и наторяваща система на оранжерия.

Обадете ни се
българскиEnglish