5 неща, които не знаете за химическите центробежни помпи

5 неща, които не знаете за химическите центробежни помпи

Дата: 30.03.2021

Ако във вашата работа се сблъсквате с трансфер на флуиди, вероятно сте запознати с центробежните помпи. Ако флуидите които прехвърляте са опасни за здравето и разливането им е недопустимо, то вероятно сте запознати и с химическите центробежни помпи, който са специално проектирани да прехвърлят флуиди с които обикновените помпи няма да се справят. И въпреки това …

Дори хора които работят и използват химически центробежни помпи не са запознати напълно с всички възможности на тези устройства. Може да се изненадате да разберете следните факти за химическите центробежни помпи

1. Спестяват енергия

Глобалната тенденция за електроенергията  включва използването на енерго ефективни устройства и намаляване на изхабената енергия до колкото е възможно. Центробежните  помпи попадат в тази категория. Сравнени с други помпени технологии – този тип помпи са с най-високо ниво на енергийна ефективност. Коефициента на полезно действие (КПД) при тези конструкции в повечето случаи е над  90%.

Спестяването на електроенергия предлага 2 основни предимства. Първо – намалява производствените разходи. Второ – помпите са по-малко взискателни към енергийните системи. Това се оказва важен фактор, когато операторите е необходимо да работят с няколко помпи и друго оборудване едновременно.

2. Работят плавно

 • Химическите центробежни помпи работят с плавен и точен поток. Това намалява риска от повреда в системата или тръбопроводите, който могат да бъдат предизвикани от пулсациите на други видове помпи. Избирайки този тип помпи е много вероятно да не са необходими демпфери за пулсации, което намалява разходите и сложността на тръбната система.Този тип плавен поток е незаменим, когато се прехвърлят химикали за които са необходими мерки за безопасност и деликатно прехвърляне. Това е също така ключов фактор, когато е необходимо прецизно дозиране. Гладкият поток, който предоставя центробежната помпа също така предоставя точен и надежден трансфер без да е за сметка на скоростта и обема.

3. Могат да работят на сухо

За много типове помпи работата на сухо е разрушаваща ситуация. Само след няколко минути помпата вероятно ще бъде разрушена и ще се нуждае от сериозен ремонт или цялостна подмяна. Това няма да се случи обаче с прецизно избрана помпа на Finish Thompson. Предлагат се конструкции с карбонови втулки, които могат да издържат на работата на сухо за определен период.

Карбоновата втулка предоставя нисък коефициент на триене при въртене на вала. Този иновативен дизайн предпазва помпата и може да и помогне да оцелее при евентуална работа на сухо поради човешка грешка или друга неизправност.

4. Проектирани са да издържат

 • Химичните центробежни помпи често са произведени от корозионно устойчиви конструкционни материали. Техната здрава конструкция ги прави устойчиви дори и на най-агресивните химикали. Приложенията където се използват химичните центробежни помпи  вероятно ще повредят бързо стандартни помпи. Те могат да работят при изключително тежки условия и в същото време да предоставят дългосрочна производителност. Конструктивните им особености предоставят дълъг живот с ниски експлоатационни разходи в сравнение с други помпи.Това предоставя други две предимства. Първо, операторите могат да работят с корозивни флуиди без да се притесняват за помпите. Второ, помпите предлагат дълъг живот с много малка поддръжка, което редуцира разходите а в същото време се вдига и коефициента ROI – Възвръщане на инвестицията.

5. Гъвкави са

 • Центорбежните помпи са налични в различни конфигурации за да бъдат устойчиви на голям обхват от различни приложения. Благодарение на тяхната гъвкавост, много често се използват за трансфер на нисковискозни флуиди с ниско налягане и висок дебит. Също така са предпочитани там където се изисква здрава и устойчива конструкция.Самозасмукващите помпи за конструирани за изпомване на флуиди които са под нивото на помпата. Те могат да бъдат също така монтирани на нивото на флуида за да изпомват флуиди от цистерни, влакови композиции и др.Предлагат се различни типове химически центробежни помпи които са идеални за приложения в различни индустрии включващи:

Приложения на помпи с магнитен съединител

 • Приложенията цитирани по-долу правят помпите с магнитен съединител - помпи подходящи за безброй индустриални приложения. Собствениците на тези продукти могат да разчитат на сигурен дизайн и безотказна работа при следните приложения:
 • - Производство на химикали и дистрибуция : Трансфер и циркулация на химикали. Товарене и разтоварване на автоцистерни и влакови композиции, смесване на химикали, трансфер от контейнер в контейнер.
 • - Третиране на вода и отпадна вода: Трансфер на химикали, дезинфекция, изпразване на съдове, разтоварване на химикали от складови стопанства
  • - Електрополиране и анодизиране: Предоставят поток през филтри и арматура.
  • - Храни и напитки : Траснфер на добавки; Използване на продукти от контейнери; Изпомпване на вода за почистващи процеси.

Допълнителни приложения на химическите помпи включват : Aquarium/aquatic life

Разлгедайте нашите центробежни помпи

За да посрещнем необходимостта на различните приложения предлагаме различни по обхват и конструкция помпи Това са нашите серии:

Серия UltraChem® ANSI Присъединителни размери

 • - ETFE конструкция за най добра корозивна издържливост
 • - Възможност за работа на сухо
 • - Дизайн без уплътнение за най висока сигурност от протичане

Серия DB – Стандартна залята помпа

 • - Висока ефективност
 • - Работа на сухо
 • - Най – здравите неодимови магнити
 • - Здрава конструкция

centrobejni pompi seria db

Серия SP – Самозасмукваща помпа

 • - Възможност за работа на сухо
 • - Бързо замозасмукване
 • - Без уплътнения и без течове
 • - Мощен вакуум с възможност за засмукване от 7.6 метра

centrobejni pompi seria sp

Серия MSDB - Многостъпална помпа

 • - Високи налягания при ниски дебити
 • - Напор до 91.5 метра
 • - 2 и 3- съпални модели
 • - Базирани на доказалата се серия  DB11/15

mnogostapalni pompi

Всички центробежни помпи

Обадете ни се
българскиEnglish