fbpx
Най-честите проблеми на центробежните помпи: Замръзване

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Замръзване

Дата: 24.09.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Проблемът замръзване

Този път се отправяме към зимата. Това може да изглежда очевидно за някои от вас, но често се пренебрегва. В резултат на което все още се срещаме твърде често с този проблем на помпите известен като замръзване.

Замръзване

В документацията на производителя на помпата можете да намерите в кой температурен диапазон може да се използва центробежната помпа от този тип. На практика понякога нещата могат да се объркат неочаквано.

Как възниква този феномен?

Центробежната помпа не е направена за изпомпване на твърд лед. В края на краищата центробежната помпа е проектирана да изпомпва течности, а не твърди вещества. Вероятно ви е известно също, че ако оставите водата да замръзне например, веществото се разширява и заема повече място.

Какви са последствията?

Ако съществува риск помпата, която не се използва, да замръзне поради условията на околната среда, най -добре е да източите помпата.

Разцепен корпус на помпата

Снимката показва корпус на центробежна помпа, която е била инсталирана на открито. Работата на помпата е била да изпомпва вода за охлаждане, която да поддържа температурата в сградата в определени граници. Една зимна нощ помпата бива изключена и за съжаление на следващата сутрин е установено, че помпата е замръзнала, като корпусът на помпата се е спукал от разширяването на водата. За съжаление, тази помпа не подлежи на ремонт и трябваше да се подмени.

Как да се преборим с този проблем?

Замръзването на помпи и тръби може да бъде предотвратено чрез допълнително подгряване на тръбите и помпите чрез нагревателни кабели, когато температурата на околната среда падне под определена стойност.

Система против замръзване на тръбите

Те често са оборудвани и с вграден термостат, който гарантира, че подгряването се включва веднага щом температурата падне под определена стойност. Ако помпата трябва да бъде изведена от експлоатация за по-дълъг период, тогава помпите и тръбите, които могат да замръзнат трябва да се източат.

Обадете ни се
българскиEnglish