Най-честите проблеми на центробежните помпи: Преоразмерена помпа

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Преоразмерена помпа

Дата: 22.06.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Точка на най-висока ефективност

В предната статия видяхме, че непрочитането на ръководството има сериозни последствия. В тази ще видим как не само небрежността, но понякога дори добрите намерения ще убият помпата. Повечето от нас, които работят в помпената индустрия, са запознати с графиките и/или софтуерни програми. Точката BEP - Best Efficiency Point (точката на най-висока ефективност) е посочена в почти всички графики на помпите и понякога дори се посочва зоната  AOR (Допустим работен диапазон) и POR (Предпочитан работен диапазон). Въз основа на статичния и динамичния напор, работната точка може да бъде въведена в графиката на помпата. Въз основа на тези данни може да се избере помпата, която ще функционира най-добре при дадените условия

Графика на помпа

На практика обаче често виждаме, че хората правят грешки откъм предпазливост и се прави избор на помпа само с една или две стъпки по-голяма. Всичко това под прикритието на „по-добре да имаш твърде много, отколкото твърде малко“. На теория всичко добронамерено, разбира се, изглежда много логична идея, но за съжаление това няма желаните последици на практика.

Как възниква този феномен?

На етапа на проектиране не винаги е ясно какъв обем ще трябва да доставя помпата и какви диаметри на тръбната система ще бъдат избрани. В този момент изчислението се основава на прогнозен обем и загуби в тръбите. В много от тези случаи помпата се избира с една или повече стъпки по-голяма.

Освен това често се случва помпената система да е напълно изчислена и изборът на помпата въз основа на това изчисление вече е направен, но изчислението и помпата трябва да бъдат одобрени от различни хора. В най-лошия случай всеки от тях избира малко по-голяма помпа, за да се застрахова. В крайна сметка резултатът е помпа, която вече няма да функционира оптимално, защото е станала твърде голяма.

Преоразмерена помпа вследствие на тръби с различни диаметри

Какви са последствията?

Ако вие като човек имате форма да носите дрехи M размер, няма да се чувствате комфортно, ако трябва да носите размер XL. Същото е и с центробежните помпи. При изчисляването и проектирането на всяка помпа профилите на потока в работното колело и корпуса на помпата са взети предвид при силите, които ще възникнат върху работното колело и вала на ротора. И всичко това с цел снабдяване на крайния потребител с помпа, която може да работи безпроблемно години наред, като консумацията на енергия е възможно най-оптималната спрямо мощността, а разходите за поддръжка са възможно най-ниски. След проектирането и производството на тази помпа се прави диаграма на помпата по време на теста по ISO 9906. Ако помпата се използва в правилната работна зона на своята кривата, помпата се "вписва" перфектно в инсталацията и всички са доволни. Ако помпа е избрана твърде голяма, профилите на потока в работното колело и изчислените сили вече не са правилни, в резултат на което помпата ще издава прекомерен шум, работните колела и валове могат да се счупят и помпата ще произвежда прекомерни вибрации

Как да се преборим с този проблем?

В този случай превенцията винаги е най-евтиният метод. Изчислените дебит и напор трябва да са правилни и помпата трябва да бъде избрана в правилния работен диапазон на своята работна крива. Нищо повече и нищо по-малко. Доста често обаче това вече не може да бъде предотвратено и помпата, която е избрана твърде голяма, вече е инсталирана. След това остават следните мерки за сближаване на кривата на помпата и работната точка на помпената инсталация:

Подрязване на работно колело

  • - Подрязване на работното колело
  • - Инсталиране на честотен преобразувател
  • - Намалете скоростта на работното колело, като използвате индукционен съединител. На практика има редица други мерки, като например монтиране на контролен клапан (клапан в напорната тръба или плоча с отвор).

Притиснат контролен клапан

Вариантът на снимката има същия резултат като контролен клапан, с предимството, че съпротивлението не може да бъде премахнато неволно чрез повторно отваряне на клапана. Тези два варианта са общоприети и за съжаление все още са много често срещани. Казваме за съжаление, защото това всъщност е същото като винаги да караш на пълна газ в колата си и да контролираш скоростта си със спирачката!

Обадете ни се
българскиEnglish