Най-честите проблеми на центробежните помпи: Пренебрегване на поддръжката

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Пренебрегване на поддръжката

Дата: 25.07.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Пренебрегване на поддръжката

Двигатели, които редовно се изключват термично? Валове, които се провалят преждевременно? Помпи, които се затлачват все по-рано? Лагери, които трябва да бъдат сменени твърде скоро? Механични уплътнения, които се провалят на по-кратки интервали? Прекомерен шум, който се увеличава с течение на времето? Списъкът с проблеми е дълъг. 

Помпа увита с тиксо

Как възниква този феномен?

Фактът, че поддръжката на помпените инсталации не винаги се взема насериозно, може би е свързан с дуракоустойчивостта, която помпите имаха преди. Много от частите бяха преоразмерени, така че липсата на поддръжка рядко можеше да причини проблеми. И ако една помпа се повреди, това се счита за нормално и се разглежда като редовна поддръжка. Под пазарния натиск обаче, производителите на помпи все повече преместват границите, в резултат на което помпите се озовават по-рано в опасната зона.

Мръсен двигател на помпа с нарушено охлаждане

Ако помпата редовно се изключва от термична защита, винаги можете да я стартирате отново, без да търсите причините. Но това, което можете също да направите, е да погледнете какво причинява термичното изключване на двигателя, защото понякога причината е лесна за отстраняване. Използването на бързи поправки, като бутона за стартиране, отлага поддръжката, докато... не стане твърде късно.

Какви са последствията?

Пренебрегването на поддръжката, води до рязко влошаване на експлоатационната надеждност на помпената инсталация.

Ако лагерите не са смазани с правилната грес и точното количество в определения интервал, те вече са заменени с нови много преди определения от производителя експлоатационен живот. Електрически двигател, който бива недостатъчно охладен, тъй като вентилацията не е оптимална, ще се амортизира по-бързо и следователно трябва да бъде сменен.

Небрежно смазване

Небрежно напълнен съд за грес не допринася за оптималния живот на помпата и системата като цяло

Режещи остриета на помпа за отпадни води - ново и износено

Ако режещото острие на помпа за отпадни води не е точно регулирано (не достатъчно плътно), замърсяването няма да бъде отрязано достатъчно добре и помпата ще бъде запушена. Също не забравяйте редовно да проверявате нивото в уплътнителния съд и, ако е необходимо, да го допълвате с предписаната среда

Как да се преборим с този проблем?

Нека бъдем ясни: поддръжката може и трябва да се планира! За съжаление, не е точно както при вашия автомобил и съобщението няма да се появи автоматично, когато се наложи поддръжка. Разбира се, винаги има възможност за възлагане на поддръжка на специализирани компании, които често също имат достъп до оборудването за мониторинг на състоянието, за да поддържат помпената инсталация в оптимално състояние. В крайна сметка: за да се гарантира оперативна надеждност, ще трябва да се направи избор дали да извършите поддръжката сами или да я възложите на външна фирма. Поддръжката се изплаща и то бързо.

Обадете ни се
българскиEnglish