Помпи и системи за автомивки

Помпи и системи за автомивки

Дата: 31.05.2021

Помпите, които се използват в автомивките са няколко вида. Аксбул предлага помпи и системи за автомивки от производители с многогодишна история в този сектор.

Помпи за високо налягане

За изплакване на автомобила с високо налягане се използват помпи с дебит от 11 до 20 литра/мин. По малките дебити 11- 14 л/мин са предпочитани, когато се цели икономия на вода. Дебит от около 15 л/мин е стандартният дебит за 1 пистолет който дава достатъчно вода за доброто измиване на автомобила. Дебити от 20л/мин се използват, когато е необходимо да се захранят 2 пистолета едновременно, или при измиване на автобуси, камиони и други по- големи превозни средства.

В зависимост от това дали през помпата ще минава само чиста вода или вода с препарат могат да се предложат месингови помпи- само за вода, а ако и измиващият и полиращият препарат ще минават през нея се избират помпи с никелирани корпуси.

помпа за автомивка
Помпа с месингов корпус
Помпа с никелиран корпус
Помпа с никелиран корпус

- Регулиране на налягането

Налягането се регулира посредством регулиращ вентил който е свързан като байпас на помпата. По-високото налягане предполага по-добро грубо  измиване, но може и да повреди лаковите покрития при по-стари автомобили. Честото измиване с над 200 бар може да повреди дори нови автомобили с напълно здрави лакови покрития.

Налягането е добре да има възможност да се регулира, като то варира в границите от 100 до 200 bar.

- Регулиращ байпас

  • Това е най-често използвания вариант за регулиране на максималното налягане на помпата, но и ако например помпата работи при затворен пистолет или друго запушване. Добре е да се знае, че дългата работа в байпаса на помпа, може да нагрее много водата който цирлкулира, което да доведе до загряване на помпата, двигателя и евентуално изключване на двигателя заради високата температура.Предлага се вариант за регулиращ байпас на налягането, който обаче връща водата обратно в съда от който засмуква помпата. При този вариант помпата може да работи неопределено време в режим на байпас без да прегрее.Буталните помпи не бива да остават на сухо и е добре да има предвидена автоматика,  която да не позволи на помпата да стартира ако не достига при нея вода дори и с минимално налягане. Най – добре е да се инсталира центробежна помпа, която да подава водата на буталната помпа. Може да се инсталира датчик за налягане от засмукващата страна на буталната помпа който да следи винаги да има положително налягане. По този начин ще се гарантира дългият живот на буталната помпа.Буталните помпи работят с чисти флуиди и всякакви песъчинки, твърди тела и замърсявания могат сериозно да повредят както буталата, така и клапаните на помпата. Поради тази причина е добре да се монтират филтри преди помпите, което ще гарантира чистотата на водата.

Демпфери за пулсации:

  • Работата на буталната помпа е свързана с пулсации, които идват от 3те бутала на помпата. Помпите работят при около 1500 оборота в минута което прави (1500 х 3 ) = 4500 пулсации на минута, които в повечето случаи са неусетни, но могат да станат осезаеми при по-ниски обороти на помпите и по големи дебити от помпите. За да се избегнат тези пулсации и да се получи плавен непрекъсващ поток, могат да се инсталират демпфери за пулсации.
  • демпфери за пулсации

Дозиращи помпи за измиващи препарати и вакси

  • Помпите за подаване на препаратите в автомивките най-често мембранни дозиращи с ръчно или автоматично дозиране на флуида. Дебита на дозиращата помпа зависи от концентрацията на препарата който се дозира, но най-често това е до 5л/час и налягане до 8 bar.
  • Мембранни дозиращи помпи с ръчно и автоматично дозиране
    Мембранни дозиращи помпи с ръчно и автоматично дозиране

- Ръчно дозиране на дебита:

Този тип помпи имат въртяща бутон който е разграфен от 0 до 10 и отговарят на обхвата на помпата. Веднъж настроена помпата ще дава винаги определеният дебит без значение от потока на водата в който дозира. Това е най-ценово изгодният вариант, който обаче не може да гарантира еднакъв резултат ако се променя дебита на водата.

- Автоматично регулиране на дебита:

  • Помпите с електронен блок позволяват по прецизно дозиране – като регулирането на дебита може да се извърши чрез външен сигнал – или от импулсен водомер или от друго електронно устройство – PLC което да регулира дебита посредством токов (0/4-20мА)  или напреженов (0-10V) сигнал.

- Уплътнения на помпите:

Дозиращите помпи за автомивките се предлагат с корпус от PVDF, Мемрбана от PTFE, но с различни материали за О-пръстените на клапаните. Предлагат се материали EPDM и FPM. Единият материал е устойчив на ниски стойности на PH,  като измиващите препарати а другият е за високи PH като това на полиращите вакси.

- Работа на сухо :

Дозиращите помпи могат да работят на сухо за известно време, но е крайно не препоръчително, заради високите пулсации, които се получават. Предлагат се сонди с поплавък,  който се инсталира в съда с разтвора и не позволява на помпата да стартира ако в него няма минимално ниво на измиващия препарат или вакса.

Обадете ни се
българскиEnglish