fbpx
Най-честите проблеми на центробежните помпи: Пускане на помпа без течност

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Пускане на помпа без течност

Дата: 10.05.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Проблемът недостатъчно напълнена помпа

Механично уплътнение, което се чупи на парчета? Помпа, която няма дебит и налягане? Работно колело от бустерна помпа, което се поврежда в рамките на часове? Вероятно си имате работа с един от най-често срещаните убийци на помпи: пускане на помпа без течност. Причината за това често е едно парче хартия, което винаги отива в кошчето. Познахте, това ще бъде молба за четене на ръководството.

Производителят винаги включва ръководство с опаковката на помпата, за да информира потребителя на помпата, наред с други неща, за най-добрия начин за настройка/стартиране и използване на помпата. Има дори производители, които стигат до поставянето на "червен стикер" на помпата си, за да сведат до минимум ненужните повреди. 

На практика често се оказва, че ръководството почти не се чете или изобщо не се чете. Дори лист с няколко реда редовно убягва от вниманието на потребителите на помпата. Това е болезнено, защото може да причини увреждане, което може лесно да бъде предотвратено.

Как възниква този феномен?

Да бъдем честни, много потребители на помпи нямат достатъчно технически познания за правилното инсталиране на помпата и затова е изключително важно да бъде прочетено ръководството на производителя на помпата. Това е така, защото те посочват стъпка по стъпка как според тях помпата трябва да се инсталира и експлоатира. Голямото предимство е, че ако се окаже, че помпата не работи както е очаквал потребителят и той е инсталирал помпата според указанията на производителя, няма нужда да се спори за структурата на инсталацията. Следователно, като прочетете ръководството, вие предотвратявате много нещастия, които трябва да разрешите след това и които, разбира се, ще струват много повече пари. Непрочитането на ръководството гарантира, че помпата не е напълнена или е напълнена с твърде малко течност и всички свързани с това последствия.

Какви са последствията?

Най-очевидната причина е, че помпата няма да осигури дебит и налягане. Ако корпусът на помпата и следователно работното колело не са достатъчно напълнени с течност, центробежната помпа няма да може да вдигне налягане и да измести масата. При "недостатъчно напълнено" трябва да се знае, че работното колело трябва да е повече от 70% потопено в течността, за да може да развие центробежна сила и да прехвърли енергията към самата течност.

Уплътнение - разбито от работа на сухо

Друга последица е, че механичното уплътнение се разпада на парчета. Това е така, защото има много тънък отвор между двете ходови повърхности на механично уплътнение, което често съдържа течен филм. Този течен филм е необходим, наред с други неща, за смазване на уплътнителните повърхности, но също и за охлаждане на двете уплътнителни повърхности. В крайна сметка се създава много топлина от триене при скорост на въртене ± 960-2980 об./мин., с която уплътнителните повърхности се въртят една върху друга. Същото важи и за пакета с работно колело при многостъпалните помпа. Състои се от няколко работни колела, вал и междинни лагери, които са хидравлично балансирани и охлаждани от средата. Без течност пакетът на работното колело може да стане небалансиран и да не работи. Ако междинните лагери не са охладени, те ще се счупят, завършвайки в пакета на работното колело, което ще предизвика приятно дрънкане

Във всички случаи помпата ще се повреди много бързо. В най-благоприятния случай помпата не подава налягане и дебит и тази грешка може да бъде открита навреме. Но „навреме“ означава минути, а не за часове!

Как да се преборим с този проблем?

Справянето с този "убиец" на помпи е много лесна задача. Нашата молба е просто да прочетете ръководството.

  • - Винаги четете внимателно предоставеното ръководство, когато инсталирате и пускате в експлоатация неизвестна помпа.
  • - Когато монтирате помпа и фитинги, не забравяйте предварително да свалите защитните крайни капачки. И не ги оставяйте да лежат наоколо, за да могат все пак случайно да попаднат в тръбната система и помпата.

Отвор на корпуса на помпата

  • - Вентилирайте добре помпата, след като е била напълнена с течност. Не забравяйте тръбите, които може да присъстват в плана на уплътнението. Ако външната уплътнителна течност не може да навлезе между уплътнителните повърхности, механичното уплътнение ще дефектира.
  • - Напълнете внимателно корпуса на помпата и смукателната тръба, за да осигурите плавен старт на инсталацията.
Обадете ни се
българскиEnglish