Най-честите проблеми на центробежните помпи: Несъответствие на валовете

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Несъответствие на валовете

Дата: 18.04.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Несъответствие на валовете

За да разберем добре този често срещан проблем при помпите, ще започнем с малко теория и ще разгледаме едно ръководство. Ако отворите предоставеното от производителя ръководство за помпата ясно ще видите, че центробежната помпа трябва да бъде идеално подравнена, преди помпата да бъде пусната в употреба. На практика обаче много потребители все още са на мнение, че помпата вече е центрирана от производителя и че центрирането на място вече не е необходимо. Защо това е от съществено значение?

Центрирана помпа

Как възниква този феномен?

Ако валът, излизащ от двигателя, и валът, излизащ от корпуса на помпата, не са идеално подравнени, помпата няма да работи гладко. Несъответствието на валовете причинява повишени вибрации и топлина, в случая върху двигателя и лагерите. Механичното уплътнение също е под напрежение поради многото вибрации.

Какви са последствията?

Ако корпусът и моторът на помпата не са идеално подравненени, въртенето няма да е гладко. Това създава допълнително триене в лагерите, в резултат на което температурата в лагера може да се повиши до над 90 ℃ с помпа, която изпомпва вода при 18 градуса по Целзий.

Не е нужно да сте експерт, за да разберете, че стандартен лагер със стандартна грес не може да издържи дълго. Има и прекомерни вибрации, които понякога дори могат да се усетят в пода. Ако оставите нещо да вибрира достатъчно дълго, всичко ще се разпадне поради умора на материала. Опората на помпата и механичните уплътнения не са изключение. Всъщност някои експерти твърдят, че повече от 25% от повредите на центробежните помпи в тази конструкция се дължат на несъответствие между мотора и корпуса.

За тези, които искат да вземат предвид и консумацията на енергия на инсталацията е измерено, че е необходима с 5% по-малко енергия при правилно подравняване.

Повредите на помпите се проявява чрез:

  • - лагери, които се разбиват, защото смазката изтича.
  • - двигатели със съкратен живот поради проблеми с лагерите.
  • - чести дефекти на механичното уплътнение.

Следи от вибрации

  • - опори на помпите, които вибрират, оказвайки допълнително натоварване
  • - връзки, които се разкъсват или чупят; дори има случаи на съединения, които се взривяват с такъв гръм, че парчетата прелитат направо през стената на контейнер. Не искате да сте близо до това, нали.
  • - пукнатини в основата на помпата.

Как да се преборим с този проблем?

За да се гарантира оптимален експлоатационен живот, инсталацията на помпата трябва да бъде правилно подравнена преди пускане в експлоатация. Ако е необходимо, подравняването трябва да се провери не само в "студено", но и в "топло" състояние.

Подравняването трябва да се проверява отново всеки път, когато настройката на помпата е била променяна. Не е достатъчно да поставите помпата обратно на използваните подложки след основен ремонт и едновременно да сглобите всичко. Това може да звучи малко вероятно, но е често срещано на практика.

Обадете ни се
българскиEnglish