fbpx
Най-честите проблеми на центробежните помпи: Кавитация

Най-честите проблеми на центробежните помпи: Кавитация

Дата: 06.04.2022

В тази и следващите статии ще изследваме най-честите причини за повреди на центробежните помпи. Ще разгледаме мерките, които могат да бъдат взети против тези проблеми. Ще Ви споделим нашия опит и знания с цел да намалим броя на отказите и повредите

Кавитация

Този проблем на центробежните помпи няма нужда от представяне. Това е „майката на всички повреди в помпите“! Ще се опитаме да сложим край на цялата мистерия около него завинаги. Разбира се, говорим за кавитация или липса на изчисление на NPSH.

Графика на отношение между Дебит и NPSH

Статията за кавитация ще започне диаграми. Много потребители на помпи ще знаят, че има редица ръководства с диаграми, които могат да се използват, наред с други неща, за избор на помпа. В зависимост от марката на една страница може да има до четири графики на помпа. Тези графики показват следните връзки:

  • - Дебит спрямо напор
  • - Дебит срещу ефективност
  • - Дебит спрямо мощност;
  • - Дебит спрямо NPSHr.

На практика изглежда, че графиката е непозната за много хора. Жалко, защото тази графиката е необходима за изчисляване на системата и определяне дали помпата ще кавитира или не. Но какво ще кажете за следващия снимков материал тогава?

Повреда в следствие на кавитация

Как възниква този феномен?

Центробежната помпа може да функционира правилно само ако помпата може лесно да изтегли изпомпваната среда. Направете сами тест с чаша и сламка: Напълнете чаша с вода и изсмучете тази вода със сламка в устата и носа затворен. Сега повторете същия експеримент, но вместо вода, поставете сгъстен сироп в чашата и се опитайте да го изсмучете по същия начин. Коя опция изисква повече усилия? Често използвам този пример, за да го илюстрирам, тъй като става много ясно защо условията на засмукване на помпата са толкова важни. Една помпа може да бъде добра, но дайте на тази помпа неправилно оразмерена смукателна тръба, така че помпата да трябва да дърпа силно изпомпваната среда и помпата вече не отговаря на очаквания дебит и напор.

Профил на кратер, причинен от кавитация

Какви са последствията?

Ако помпата трябва да дърпа прекалено силно изпомпваната среда, в течността се образуват мехурчета (под налягане), които отново се взривяват в корпуса на помпата (свръхналягане). Ние наричаме това явление кавитация. Кавитацията е придружена от много големи ударни вълни, способни дори да откъртят материал от работното колело когато мехурчетата се взривят върху повърхността му

Чугунено работно колело с кавитационни повреди

Особено при чугуна това е ясно видимо от профила на кратерите, причинени от кавитация. Тук трябва да се каже: колкото по -гладка е повърхността на работното колело, толкова по -бързо кавитационният балон ще може да се хване за повърхността. Като цяло щетите, които причинява кавитацията, са големи, както и разходите за ремонт:

  • - Повреда на работните колела
  • - Работни колела, които се разпадат
  • - Лопатки на работното колело, които излизат от работното колело

Счупен вал на помпа от кавитация

Накратко, повредата от кавитация се проявява в най -слабото звено на помпата.

  • - Счупени валове
  • - Разбити лагери

Така че, ако се смятате за разбиращ и изберете работно колело от неръждаема стомана, което има по-висока устойчивост на материала към кавитация, тогава повредата ще настъпи другаде във вашата помпа. Така не решавате проблема.

Как да се преборим с този проблем?

Кавитацията може да бъде избегната при правилно проектиране на системата и правилен избор на помпата. Затова запомнете изчислението на NPSH и не забравяйте да дадете правилните размери на смукателната тръба, защото това може да предотврати кавитацията.

Манометър

Освен това е възможно да се постави и вакуумен манометър във всмукателната тръба, така че всяка промяна в предварителното налягане на помпата да бъде незабавно видима. Съществуват и „специални“ вакуумметри, при които системата дори може да бъде алармирана или изключена, ако помпата е изложена на риск поради ниския NPSH. В тази статия се опитахме да разгадаем малко от мистерията около този процес, но нека бъдем честни, това не означава, че сме казали всичко по въпроса. Има няколко форми на кавитация, но ще ги разгледаме в по-късна статия.

Обадете ни се
българскиEnglish