fbpx
Какво представлява помпата с магнитен съединител?

Какво представлява помпата с магнитен съединител?

Дата: 18.05.2021

Помпите с магнитен съединител представляват помпи, които имат магнитна връзка между работното колело и задвижващият вал. За да се създаде този дизайн, комплект от силни магнити са закрепени на края на вала на помпата, а другият комплект от магнити е инсталиран на работното колело на помпата. От въртенето на двигателя посредством магнитните сили се предава на работното колело на помпата. По този начин вала на помпата и работното колело са синхронизирани и не е необходимо уплътнение на вала. Този топ магнитни помпи предлага 5 предимства пред стандартните центробежни помпи.

1. Технология без уплътнение

 • Повечето помпи предлагат директно зацепване на вала с работното колело. Този дизайн предполага употреба на уплътнение на въртящият вал към статичният корпус на помпата. Тъй като помпата с магнитен съединител замества този механизъм, нуждата от механично уплътнение е елиминирана.Технологията без уплътнение променя генерално много приложения. Без нужда от механично уплътнение означава и без течове. Магнитно задвижваната помпа предполага 2 зони – за двигателя и за работното колело. Флуида, който се изпомпва остава херметически затворен  в помпата. Дори и най-корозивните флуиди могат да се използват без притеснение от теч. Помпите с механични уплътнения винаги имат потенциална опасност да потекат и с това да създадат допълнителни проблеми за околната среда или за операторите. Помпите с магнитен съединител намалят разходите за поддръжка и значително увеличават времето в което системите работят без проблем.

2. Възможност за работа на сухо

 • Много конструкции на помпи не могат да предложат “работа на сухо“. Те са машини които прехвърлят течности и съответно работят добре, когато са пълни с флуид. Работата на сухо може да повреди и дори да разруши помпата напълно. Това може да се случи при грешка на оператора или заради неизправност в някоя от системите които контролират процеса. Това не е проблем когато се използват магнитните помпи с карбонови втулки. Това се дължи на ниският коефициент на триене между карбона и керамичният вал. Значително предимство имат на места, където могат да бъдат оставени без надзор.

3. Химическа устойчивост

Не всички помпи могат да прехвърлят агресивни материали. Тъй като помпите с магнитен съединител нямат уплътнение, което да бъде атакувано от опасните химикали, те са идеални за прехвърляне на агресивни химикали. Тази устойчивост на химикали увеличава сигурността в производството и намалява възможността за производствени инциденти.

4. Устойчивост

Конструкцията на помпите с магнитен съединител са устойчиви и надеждни. Приложенията, който включват трансфер на агресивни материали при високи температури и възможност и работа на сухо – не са проблем. Операторите могат да разчитат на помпите с магнитен съединител за дълга и надеждна работа.

5. Почти без обслужване

 • Помпите с магнитен съединител се нуждаят от малко или никаква поддръжка. Те нямат механични уплътнения, който трябва да се сменят периодично. Собствениците на тези помпи могат да се насладят на години операции без обслужване.

Приложения на помпите с магнитен съединител

Помпите с магнитен съединител могат да се използват за безброй приложения като тук ще споменем само най честите от тях.

 • - Обработка на отпадни води:
 • Пречиствателните станции могат да ползват помпите с магнитен съединител за различни процеси в пречистването на водата. Прехвърляне на химикали от транспортни опаковки. Дезинфекция на обработена отпадна вода и др.
 • - Прозиводство на химикали :
 • Когато се нуждаете от циркулация на химикали, трансфер на опасни вещества към топлобменници или други процеси.
 • - Електрополиране и анодизиране:
 • В тази индустрия е много важно да се поддържат веществата чисти и този тип помпи намират приложение във филтърните системи.
 • - Производство на метали:
 • Металургията е длъжна да осигури безопасност на  процесите, защото се използват опасни киселини и основи при обработката на металите. Помпата с магнитен съединител е без уплътнения, устойчива на корозия което я прави предпочитан тип помпа за тази индустрия.
 • - Минна индустрия:
 • В минната индустрия се правят трансфери на химикали, разтоварване на вагони и цистерни.

Центробежни помпи

Обадете ни се
българскиEnglish