Как да изберем правилната варелна помпа?

Как да изберем правилната варелна помпа?

Дата: 07.05.2021

Варелните помпи намират широко приложение при разтоварването на различни флуиди от стандартни варели 120, 220 литра или IBC контейнери. Използват се както за дозиране и изпомпване от варела в по-малки опаковки, така и за цялостно изпразване на опаковките. При избора на варелна помпа, трябва да се обърне особенно внимание на няколко важни параметъра от които зависи правилната селекция на помпата.

1. Дължината на тръбата:

  • Трябва да знаем за какви варели, туби или контейнери ще използваме помпата. Предлагат се стандартни дължини 69cm, 102cm, 122cm и 152cm за тръбата на помпата. С най-малките дължини ще можем успешно да изпомпваме течности от туби и малки варели. 102cm  е стандартната дължина за варели с вместимост 120 и 220 литра. Ако желаете да използвате помпата за IBC контейнер ние препоръчваме дължина 122cm за по-лесна работа. Ако имате по-дълбоки контейнери или съдове тогава може да изберете най – дългата помпа – 152cm

2. Тип на флуида :

  • Необходимо е да се определят няколко параметъра на флуида, който ще се изпомпва за да се направи правилният избор. Най-важните от тях са :

- Вискозитет:

Определя колко гъст е един продукт и свойствата му да тече. Повечето суровини притежават документ наречен „лист за безопасност“ (MSDS – material safety datasheet – на Английски) в който е много вероятно вискозитета да бъде посочен при различните температури. До голяма тук се избира серията на помпата и нейният двигател. Предлагат се няколко серии който работят до различен вискозитет.

- PH и дали е химически агресивен?

  • Необходимо е да се знае химическата формула на продукта и евентуално дали е агресивен към метали, пластмаси или еластомери. Ако продукта е междинен от производството неговото PH може все пак да ни ориентира за химическата устойчивост.

- Температура:

  • Различните конструктивни материали имат различна поносимост към различните температури. Пластмасовите помпи издържат на температури до 70-80 градуса С, докато металните помпи от неръждаема стомана могат да издържат и до 200 градуса С.

- Опасен ли е флуида?

Ако флуида е опасен за здравето и не се препоръчва контакт с него е добре да се избере помпа със сигурно захващане, а не накрайник за маркуч.

- Относително тегло на флуида:

Необходимо е да се за да се избере правилният двигател за помпата. Всички графики, данни и характеристики на варелните помпи се дават за вода и ако относителното тегло е над или под „1“ е необходимо да се направят корекции или в мощността на двигателя или в графиката на помпата за да се знае предварително с какъв двигател какво налягане може да се постигне.

3. Материали на помпата

Конструкционните материали за помпите са:

  • - Корпуси - PP и PVDF за полимерните модели и Неръждаема стомана AISI 316  за металните помпи.
  • - Работни елементи – работни колела и валове: PP, PVDF,PTFE, AISI 316, Alloy 625
  • - Еластомери – О-пръстени и семеринги: FKM, PTFE, ETFE, Viton,

Помпите от серия PF и SF – предлагат всички разновидности и комбинации на материалите.

4. Дебит и налягане:

Нужно е да се знае какво количество, за колко време е необходимо да се прехвърли. По този начин се определя необходимият дебит. Определяне на необходимото налягане е малко по-различно защото освен височината на която искаме да качим флуида в сметките влизат и цифрите за неговият вискозитет. Дебита и налягането се избират за работна точка съгласно табличната по-долу:

Серия Максимален дебит Максимално налягане
EF 60 л/мин
SF 140 л/мин 20м
PF 151 л/мин 24м
BT 38 л/мин 60м
HVDP 30 л/мин 90м

5. Конструкция на помпата:

В зависимост от начина на прехвърляне на флуида, варелните помпи могат да бъдат както центорбежни така и обемни

- Центробежна:

Това са серии EF и SF и PF. Имат затворено работно колело, което чрез въртенето си ускорява флуида и по този начин го изпомпва. Скоростите на въртене са от порядъка на 3000 -12000 об/мин

- Винтова :

  • Работният елемент е винт подобен на тирбушон, който чрез въртенето изпомпва флуида – Използва се за продукти със среден вискозитет

- Шнекова

  • Ротор и статор както при класическата шнекова помпа. Въртенето на ротора в статора създава кухина която се запълва и по този начин засмуква и създава налягане.

6. Двигател – електрически или пневматичен?

Двигателите спрямо използваната енергия са 2 вида – Електрически и пневматичен. Електрическите двигатели могат от своя страна да бъдат монофазни или трифазни, както и такива с батерии на 12V. За пневматичните двигатели е необходим сгъстен въздух, който да върти ротора на двигателя. В зависимост от монтираният двигател  една и съща помпа може да има различна производителност като дебит и налягане.

7. ATEX сертификат?

Ако флуида, който се прехвърля е запалим или взривоопасен е необходимо да се избере помпа с взривозащитен двигател с Atex сертифиакт. Същото важи и ако ще прехвърляме незапалим продукт,но в среда която попада под потенциална опасност от запалими газове.  Предлагат се готови решения с комплекти за заземяване на помпата и двигателя.

8. Сертификати за храни и напитки?

Някои  модели от PF серията имат сертификат FDA и разрешение за използването им а с храни и напитки. Материалите са полирана неръждаема стомана, а присъединяването е tri-clamp

Таблица за бърз избор на варелна помпа Finish Thompson

Серия Максимален дебит Максимално налягане Максимален вискозитет Конструкция Ценови диапазон
EF 60 л/мин 300 cP Центробежна *
SF 140 л/мин 20м 1200cP Центробежна **
PF 151 л/мин 24м 1000 cP Центробежна **
BT 38 л/мин 60м 15 000 cP Винтова ***
HVDP 30 л/мин 90м 100 000 cP Шнекова ****

9. Аксесоари за варлени помпи

Предлагат се различни аксесоари за дооборудване на варелни помпи – маркучи, пълначни пистолети, различни дебитомери, стойки за стена и др.

Аксесоари за варелни помпи

Обадете ни се
българскиEnglish